Apple 3G Netbook?

Door JottemJ op woensdag 25 maart 2009 20:47 - Reacties (15)
Categorie: Mac hardware, Views: 6.749

Vandaag in de trein zag ik weer eens netbook minilaptop, een Samsung NC10 deze keer. Het valt me op dat veel 'normale' mensen er ťťn bezitten, ik blijf mij afvragen wat ze toevoegen. Zelf plaats ik deze apparaten in de hoek van de PDA; leuke gadgets maar binnenkort uitgestorven.

Nu las ik vandaag op Boy Genius Report dat een betrouwbare bron binnen AT&T bevestigt dat Apple met een $99 3G Netbook gaat komen.

Er rijzen nu enkele vragen op:
1. $99?
2. Waarom zou Apple een lage-marge apparaat willen verkopen?
3. Snijdt Apple zich niet in de vingers met zo'n soort product?

Stel dat de geruchten waar zouden zijn. Voor zo weinig geld verwacht ik geen kwalitatief hoogstaand werk (sommige netbooks van 300 euro zijn kwalitatief troep), hoe krijgt Apple het ooit voor elkaar om voor zo weinig geld een degelijke laptop te bouwen (want dat is toch het imago)?

Wie is de beoogde doelgroep voor zo'n apparaat? Jongeren? Zo ja, snoept dit geen marktaandeel van de iPhone af?

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Top of flop idee? Van mij mogen ze eerst de Mighty-Mouse wel eens herontwerpen... ik ben nu toe aan m'n 2e exemplaar en ook deze heeft ruzie met scrollen :(.

Volgende: Welkom terug, iPhone! 03-'09 Welkom terug, iPhone!
Volgende: Mac Tips & Trucs - voor beginners 03-'09 Mac Tips & Trucs - voor beginners

Reacties


Door Tweakers user gjkamstra, woensdag 25 maart 2009 20:50

Toevallig $99 in combinatie met een abbo? iPhone is goedkoper dan.....

Door Tweakers user JottemJ, woensdag 25 maart 2009 20:51

Had nog niet nagedacht over de combi met een abonnement... werd de iPhone ook niet aangekondigd als $99 apparaat?

Door Tweakers user Ruud, woensdag 25 maart 2009 20:52

Mijn MM stopte er mee na de batterijen vervangen te hebben... Schiet mij maar lek :)

Nu even over de laptop, ikzelf denk dat die EUR 99 in combinatie is met een AT&T Data-abo. De werkelijke kostprijs ligt dus vele malen hoger..

Daarnaast, netbooks, te klein om werkelijk handig te zijn en te groot om als vervanging van PDA te dienen....

Door Tweakers user Magic, woensdag 25 maart 2009 20:54

Je leest het verkeerd, de 99 dollar netbook is geen apple product, hij staat alleen een beetje ongelukkig in het lijstje. Daarbij is de 99 dollar uiteraard in combinatie met een abbo :)

Door Tweakers user JottemJ, woensdag 25 maart 2009 20:57

@Magic,

Nu je het zegt :) staat wel erg ongelukkig geformuleerd op deze wijze. Toch blijft mijn standpunt dat een Netbook van Apple geen verstandige keuze is. Zie ook dat er een draadje loopt op Macrumors over deze informatie.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2009 21:00]


Door Tweakers user Robin, woensdag 25 maart 2009 21:02

Lijkt mij stug dat Apple voor 'goedkoop' gaat, want de filosofie van Apple is niet om goedkope apparaten te maken, maar de beste apparaten. Het lijkt mij dus dan ook stug dat apple met een laptop op de markt komt die goedkoper is dan een iPod Nano, Dat kannibaliseert alleen maar de MaBook-markt en al helemaal die van de iPhone.

Misschien dat Apple met een netbook op de markt komt en dan via 3G (en wifi) internet op kan, maar dan moet die netbook dan wel onder de MacBook geplaatst worden - en bovendien heeft Apple met de MacBook Air een lichtgewicht laptop, maar dan in een hoger segment dan waar de MacBook inzit.

Ik denk Apple al enige tijd de netbookmarkt in de gaten houdt en zelfs al wat ideeŽn uitgewerkt heeft, maar ik denk niet dat we daar op korte termijn iets van hoeven te zien.

Door Tweakers user filenox, woensdag 25 maart 2009 21:07

Netbook != Apple want wat kan een netbook dat de iPhone niet kan?
Een netbook is volgens mij toch nog altijd voor 3 zaken ontworpen: surfen, mail en IM.
En eummm dat gaat allemaal op de iPhone (en het zal nog beter gaan in iPhone OS 3)

Je kan natuurlijk nťt iets beter tijpen op een netbook dan op een iPhone, maar aangezien OS 3 support geeft voor Bluetooth-accescoires dus oa een toetsenbordje is dat 'probleem' ook al opgelost.

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 25 maart 2009 21:18

Je wil niet weten man hoe blij ik ben met mijn Toshiba NB100 "netbook" (8,9 inch) _/-\o_

Ik heb er een nodig voor school vanwege motorische problemen enz enz en daarnaast vind ik zo'n ding ook gewoon superhandig. Omdat ik elke ochtend met de fiets en een tas met (veel te veel) boeken mee naar school ga heb ik gewoon een laptop nodig die niet zwaar en te groot is. In het verleden had ik een Toshiba Tecra S1 15 inch laptop (met een 9 cells accu 8 uur op de batterij 8-), die is nu d00d (de laptop dan) :'( :'( ) , het was een super ding maar oeh wat zwaar..

Nee geef mij maar mijn minilaptopje, lekker draagbaar :D

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 25 maart 2009 21:22

^^ en ik ben trouwens niet een "normaal mens" zoals jij beschrijft: dat iedereen zo is die een netbook heeft. Wat zou ik hier anders doen :P .

Door Tweakers user Femme, woensdag 25 maart 2009 21:40

Netbooks gaan niet uitsterven, ze voorzien in een behoefte. Smartphones hebben te weinig beeldoppervlak en te kleine toetsenborden om op een comfortabele wijze interactief te kunnen internetten en full size laptops zijn lomp en hebben een beperkte accuduur.

Pda's zijn niet uitgestorven omdat hun functionaliteit overbodig was. Ze zijn geÔntegreerd in telefoons, waardoor een los apparaat overbodig werd.

Door Tweakers user Magnetra, woensdag 25 maart 2009 23:06

^^ bijna mee eens, hoewel browsen met Opera mini oid op een (smart)phone toch heel erg in de buurt komt van desktopbrowsing IMHO.

Door Tweakers user ferrybouwman, woensdag 25 maart 2009 23:44

Ik zou graag een Apple laptopje zien met ingebouwde 3G. Ik denk dat Apple daar nog wel wat mee zou kunnen doen. Al komt de mogelijkheid tot tethering binnenkort waarschijnlijk in de iPhone, toch denk ik dat een laptop met internet aan boord voor veel mensen ideaal zou zijn. Het grote publiek van Apple wil denk ik toch niet 'moeilijk' doen met het pairen van hun telefoon en laptop via bluetooth.

Geen idee hoe zoiets eruit zou kunnen zien. Of het in de vorm van een macbook air is met 3G of dat ze aan de onderkant van hun productlijn nog een variant toevoegen, ik heb geen idee.

Door Tweakers user Moartn, donderdag 26 maart 2009 10:19

Apple gaat heus wel met een netbook komen: een 9 of 10 inch macbook-achtige. Wat mensen wel uit hun hoofd kunnen zetten is dat die 400 of 500 euro gaat kosten. Apple concurreert niet met Acer of Asus die netbooks voor die prijzen leveren. Ze concurreren met bijvoorbeeld Sony, die Vaio netbooks levert die 700, 800 euro of meer kosten. In die prijsklasse zal de Apple-netbook ook wel terecht komen, net iets onder de normale macbooks.

Mensen die wachten op "die ene goedkope Apple notebook/computer/iPhone" kunnen wachten tot ze een ons wegen: Apple _WIL_ geen goedkope producten verkopen. Ze zijn een duur merk, dat is onderdeel van het imago en zorgt ervoor dat ze ook kwaliteit kunnen leveren. BMW of Audi gaan toch ook geen auto maken die met een Dacia concurreert?

Door andy maikel, donderdag 26 maart 2009 10:46

jep wilde net iets opschrijven zag ik dat iemand anders het ook heeft opgeschreven.
Wilde nl zeggen dat Apple wellicht aan een nieuwe campagne aan het werken is.
De nieuwe OS 3.0 in combinatie met een nieuwere versie van de Iphone (snellere processor en hsdpa) maakt dat de Iphone nu net zo functioneel te gebruiken is als een netbook. Netbook is geen geregistreerd woord dus kunnen ze volop gebruik maken van het woordje netbook in hun nieuwe campagne. Het woordje netbook kost in principe niet zoveel meer om het te gebruiken dus zijn mindere woordjes genoeg om in een campagne te gebruken. Het woordje netbook is nl al redelijk tot goed bekend bij de gewone "mens".

Ik denk nl ook dat door het opheffen van een limiet in het gebruik van bluetooth in de Iphone kan betekenen dat je de Iphone in combinatie met een bluetooth toetsenbord en een video aansluitmogelijkheid gebruik kan maken van de nieuwe LED scherm van Apple.
De Iphone is het grotere broertje van alle Ipod video's maar mist de mogelijkheid dat je hem aan kunt sluiten op de tv. De nwe mini video poort die je op de nwe Macbooks hebt past mijns inziens in de form factor van de Iphone.

Andy Maikel

Door Tweakers user endless, donderdag 26 maart 2009 15:17

Voor je scrollprobleem met je Mighty Mouse.. Pak eens een A4tje, en rol daar het scrollwieltje eens een tijdje overheen. Dat maakt hem schoon, en verhelpt vaak de scrollproblemen. :)

Reageren is niet meer mogelijk